Når det kommer til udluftning, er mere ikke altid lig med bedre. Faktisk kan lange perioder med åbne vinduer føre til et hus, der er koldt, fugtigt og udsat for skimmelsvamp. Du bør derfor sigte efter en kort og effektiv udluftning – og det er her, tricket ligger. Luft ud to til tre gange om dagen med et gennemtræk på 5-10 minutter. Hvis temperaturen er over 17 grader udenfor, kan du have vinduet åbent i lidt længere tid, men husk at slukke for radiatorerne.
Vidste du, at du altid skal slukke for varmen, når du lufter ud? Ellers spilder du bare energi.
Hold en stabil temperatur på 20-22 grader i hele dit hjem – så undgår du både dyre regninger og et dårligt indeklima. Hav en forskel på rummenes temperatur på mindre end 5 grader, og luk døren til soveværelset, hvis du har en lavere temperatur derinde. Men husk at varme rummet op med jævne mellemrum for at undgå afkøling af vægge og overflader.
Det kan være rigtig rart at tage et bad. Men lad den fugtige damp forsvinde udenfor. Så sørg for at lukke døren til badeværelset efter badet, åbn vinduet eller tænd for ventilationen og udskift den fugtige luft.
Hvis du forlader dit hjem i mere end otte timer, kan du med fordel skrue varmen ned på 17-18 grader (og endnu lavere, hvis du er væk flere dage). Du behøver ikke at varme rummene op for nogen, der alligevel ikke er hjemme.
Ah, kælderen – det kan være en svær temperaturmæssig nød at knække. Om vinteren skal du stadig sørge for at lufte ud, men om sommeren lukker du bare varm, fugtig luft ind, hvis du åbner vinduerne. Brug i stedet en affugter for at holde et godt og tørt indeklima.
Ventiler i vinduerne kan være en stor hjælp, når det handler om at udskifte luften i løbet af dagen. Men hvis du vil gøre en ekstra indsats, kan du investere i et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Det overfører varmeenergien i den luft, der suges ud af huset, til den luft, som trækkes ind i huset. Anlægget ventilerer din bolig med frisk, kølig luft, så indeklimaet bliver bedre.
Sæt den energirigtige udluftning i gang og nyd en mere behagelig atmosfære – og forhåbentlig en lidt tungere pengepung.
Kilder: boligportal.dk, energifyn.dk og bolius.dk