Praktisk information

Afkøling af fjernvarmevandet er din genvej til en billigere varmeregning

Vi varmer vandet op på værket og sender det ud til jer. Du bruger varmen hjemme hos dig, og sender det afkølende vand tilbage til os. Jo mere vandet er afkølet, og varmen er udnyttet i boligen – jo bedre er det for din økonomi, vores fælles økonomi og klimaet i det hele taget.

Måske du har hørt ordet afkøling i forbindelse med fjernvarme? Det handler ikke om nedkøling på varme sommerdage. Det handler om, hvor god du er til at udnytte varmen, før vandet sendes retur til dit fjernvarmeværk. Fjernvarme er nemlig et slags genbrugssystem, hvor det varme vand kører i cirkulation mellem dig som forbruger og os på fjernvarmeværket.

Det er noget af det, der adskiller fjernvarme fra andre varmesystemer. Vi er på fjernvarmeværket din personlige fyrmester, som producerer varmt fjernemevand til dig. Din opgave er blot at bruge varmen fornuftigt.

Men hvad betyder det egentlig, når vi siger afkøling? Og hvordan bærer du dig ad?

Afkøling er forskellen på temperaturen af det vand, der kommer ind i huset (fremløb), og det vand der løber ud af huset (retur). I det kolde halvår er det normalt muligt at afkøle fjernvarmevandet til under 30oC

Er fjernvarmevandet ikke afkølet nok, betyder det, at det løber gennem husets system alt for hurtigt. Eksempelvis hvis der er skruet for højt op for varmen, og det varme vand strømmer direkte igennem radiatoren eller gulvvarmesystemet. Det medfører en ekstra regning til dig og større udgifter for vores fælles fjernvarmeværk.

Sådan får du bedst mulig afkøling:

  • Kun 2/3 af radiatoren skal være varm fra oven og ned.
  • Indstil radiatorerne ens, så den ene ikke skal overkompensere for de andre
  • Hold døre lukket mellem rum, hvis du ønsker forskellige temperaturer i rummene
  • Sæt vandet i vandbeholderen til max 55 oC
  • Sæt ventilen ud til gulvarme til ca. 30 oC

En klassisk fejl er at sætte temperaturen på gulvvarmetermostaten for høj for at være sikker på, at huset bliver tilstrækkelig opvarmet. Det kan medføre store udsving i varmen. Det ene øjeblik er det for varmt. Så holder systemet igen på varmen, og det bliver i stedet for koldt, og du vil opleve træk fra vinduer. Sådan vil systemet fortsætte. Indstil i stedet termostaten tættere på den temperatur, du ønsker i hjemmet for at undgå varmespild. 

Ønsker du hjælp til at se dit system efter, kan du kontakte værket på 75651155. Vi kigger på indstillingerne for din fjernvarmeinstallation samt radiatorer og gulvvarmesløjfer. På den måde prøver vi at hjælpe dig til den bedst mulige komfort i dit hjem med mest mulig afkøling.  

9/19

Kunne du tænke dig at få fjernvarme?

Når du får din varme fra fjernvarme, er du med til at skabe den grønne omstilling. Varmen kommer nemlig fra bæredygtige energiformer.

Sådan får du fjernvarme