Nyheder og udvikling

Det er dit værk

At tænke i branding og kommunikation er ikke fremmed hos fjernvarmeværker. For nogle år siden havde man en dårlig sag og her oplevede flere værker, hvordan kommunikationen var med til at vende billedet. I dag er branding og kommunikation en del af strategien hos flere fjernvarmeværker.

Et af de fjernvarmeværker, der oplevede at kommunikation var med til at vende skuden, er Hedensted Fjernvarme, hvor de har sat fokus på specielt deleøkonomien og det bæredygtige ved fjernvarme.

Branding er bare noget pjat

Et kig i Hedensted Fjernvarmes strategi viser, at der blandt værdierne står: Det er værdifuldt at arbejde med kommunikation. Hvad kommunikationen skal lige nu, er der ikke så meget tvivl om, når man taler med driftsleder Torben Alex Nielsen. Der skal fokus på den grønne energi og det, at brugerne ejer værket og så skal man passe på med, hvad man diskutere i medierne. På spørgsmålet om, hvorvidt svarer brugerne forbinder fjernvarme med grøn energi, kommer svaret prompte fra Torben.

– Nej, det tror jeg ikke, men hvordan skal de også det, når vi viser billedet af en skorsten? Det samme gælder på facebook. Her er vi gode til at fortælle, når der er problemer og det er et godt sted at give meddelelser. Men hvis det hele kun handler om problemer, er det jo det, man forbinder med fjernvarmeværket, siger Torben.

Han fremhæver også debatten omkring tilskudsordningen i medierne. Han er enig i, at fjernvarmeværkerne skal blande sig. Samtidig har han en opmærksomhed omkring, hvad der sker, når aktørerne selv går ud og siger, hvor mange millioner de mister, og at det derfor bliver dyrere, for det er netop det, brugerne husker.

– Jeg har været i branchen i 26 år, og der har været en holdning til, at branding bare er noget pjat. Sådan er det ikke. Branding og kommunikation kan vende situationen. Vi skal være opmærksom på, hvad vi selv fortæller, og vi skal huske at signalere alle de gode ting, lyder det fra Torben.

Og de gode ting er især den grønne energi og deleøkonomien. Torbens holdning er klar: Selvfølgelig skal fjernvarmeværker arbejde for at blive endnu grønne. Det ligger også i hele CO2 kvoteordningen.

– På den måde kan man sige, at vi er tunget til det, men det giver også mening. Jeg har selv børn fra 24 og opefter. De er obs på det, og de skal ud og etablere sig, siger han.

Bæredygtig og fælles bundlinje

Hos Hedensted Fjernvarme er man bevidste om at have et klima- og bæredygtighedsperspektiv, der lægger sig op ad FN’s verdensmål og man arbejder konkret ud fra mål 6, 7, 11, 13 og 17. Derudover er man medlem af Code of Care.

I dag spreder Hedensted Fjernvarmeværk sin produktion, så man ikke kun er afhængig af én energikilde. Solvarme, træpillekedel og overskudsvarme gør værket xx% fossilfri. Målet er at blive 85% fossilfri i 2023 – og naturligvis ende med at blive 100% fossilfri.

– Når vi spreder os, er vi ikke så sårbare. Vi får i dag overskudsvarme fra tre produktioner og arbejder på at få flere. Det er ren win-win. Vi kan ikke producere varmen så billigt selv og for virksomhederne er det et alternativ til at fyre for gråspurvene, og også væsentligt i deres branding, siger Torben.

Og det, at det bliver billigere taler ind i en anden fortælling, som Torben peger på, at man i branchen skal tage fat på. Den, at brugerne tænker: ”Så tjener værket jo gode penge”.

– Det gør vi ikke, og det må vi jo ikke. Mange kunder ved reelt bare ikke, at de er medejere, og der ligger derfor en stor opgave i at kommunikere, at det er dem selv, der ejer værket, siger Torben og fortsætter

– De unge kender Airbnb og Gomore, men forstår de hele andelstankegangen, som vi både kender fra brugsforeninger, mejerier, slagterier – og fjernvarmeværker?

Torben taler hermed med ind i en af tidens største trends, nemlig deleøkonomien. Og han er opmærksom på, at den fortælling er vigtig. Til gengæld hænger han sig ikke så meget i, at grundbeløbet og tilslutningspligten bortfalder.

– Vi har ikke haft tilslutningspligt og altid ageret på frie vilkår. Det er ikke så stort et problem. Hvis vi kun kunne klare os, hvis folk var tvunget til at vælge os, så var der noget forkert, afslutter han.

18/19

Kunne du tænke dig at få fjernvarme?

Når du får din varme fra fjernvarme, er du med til at skabe den grønne omstilling. Varmen kommer nemlig fra bæredygtige energiformer.

Sådan får du fjernvarme